Inici Tabacalera
Imprimeix Correu electrònic

Concepció Civit Rovira

 

Petita biografía

CONCEPCIO_CIVIT_ROVIRA

(Video amb extractes de l'entrevista)

Va néixer l'any 1937, el 28 d'agost al mas del pares a la carretera de Reus. Després es posen a viure a Tarragona. El pare era pagès i la mare treballa a la casa i en les feines que pot, i durant uns anys està al Sanatori "La Sabinosa"

Va anar a col·legi fins als 14 anys a les "Coques", un col·legi públic que havia al costat de la Catedral.

Són dos germans i dues germanes, la Teresa Civit, que treballa a Tabacalera i dos germans, un forner i l'altre que treballa a un taller de fruita

Des dels 14 anys anava d'aprenenta a una carnisseria, el mercat era al fòrum i les parades es posaven allí, però no es va poder establir per manca de diners.  Simultàniament entra a treballar a la Mundial que feien jerseis a màquina i on la majoria eren dones excepte els mecànics i peons. A la carnisseria no cobrava res perquè era per aprendre i a la Mundial cobrava 60 pessetes a la setmana.

Després, la seva germana Teresa Civit que treballa a Tabacalera pot fer-la entrar a l'empresa l'any 1953, quan té 16 anys i l'envien al "desvenat", poc després puja a taller a fer "Farias" i "Señoritas", però ella preferia el "desvenat" pel companyerisme que hi havia entre les dones. Finalment va estar en la secció de  "cartronera" a les màquines.

Es va haver de jubilar per malaltia, però li va saber molt greu, a la Tabacalera estava molt bé "Treballava, però treballava a gust"

És soltera, i encara que va tenir algun nuvi, no li feia el pes suficient per casar-se. La independència econòmica del salari de Tabacalera és important per no tenir que casar-se amb qualsevol com llavors feien moltes dones. De la fàbrica recorda molt el bon ambient, la solidaritat entre les dones, i les amistats que allà va fer.