Inici Tabacalera
Imprimeix Correu electrònic

Teresa Civit Rovira

 

Petita biografía

TERESA_CIVIT_ROVIRA

(Video amb extractes de l'entrevista)

Els seus pares treballaven, tenien un mas a la carretera de Reus davant on ara està el Pryca. I després al cap d'uns anys van baixar a Tarragona, van posar un bar però al cap d'un temps el van vendre.

Són dos germans i dues germanes, la concepció Civit, que va treballar a Tabacalera i dos germans, un forner i l'altre a un taller de fruita. Ella és la gran.

Quan té uns 17 anys, se'n va anar a treballar a "La Sabinosa", que és una residència on passen temporades nens i nenes que tenen algú a la família amb tuberculosi, per tal que s'aïllin durant uns mesos de manera preventiva de casa seva. Era un lloc que no podia anar qualsevol, les criatures tenien recomanació. Allí va estar  9 anys fent de guardadora de dia, tenia a càrrec un grup de 25 i també havia d'acompanyar els grups quan marxaven fins a Madrid. La seva mare va entrar a treballar amb ella durant uns anys, però no van donar-la d'alta i després no va poder demostrar res per a cap mena de pensió.

Quan la Teresa veu que el treball a "La Sabinosa" perilla, ja que sent que la volen tancar (efectivament la tanquen el 1955) entra a la Tabacalera, l'any 1952, gràcies a una recomanació d'una persona coneguda, ja què llavors no tothom entrava. Passa molt poc pel "desvenat", després està a "Farias" i quan tanquen el taller passa a una "liadora" i finalment a les màquines empaquetadores. Quan està al taller de "Faries" les dones que passen molt de fred, i a més han d'estar en contacte amb tabac mullat, de manera espontània un dia aturen les màquines i s'aixequen quan entra el director per demanar calefacció. És la primera acció a la fàbrica, i no va haver cap represàlia. Allà a la fàbrica fa moltes amigues i considera que s'estava molt bé.

Els salaris de les dues germanes l'aporten a la casa, li donen a la mare. Treballa més de 30 anys a Tabacalera, fins que va haver de demanar marxar, per tenir cura de la seva germana Concepció i després de la seva mare. Ella va fer gestions per tal que entrés a treballar la seva germana i una cosina la Claustre Fortuny.

Pensa que Tabacalera ha pujat Tarragona, ja què a part de la fàbrica poques feines hi havia per les dones: "Quan estàvem nosaltres a la Tabacalera que anàvem a un magatzem a comprar, ja ens deien que heu cobrat a la Tabacalera?... Jo m'he sentit molt orgullosa de treballar a la Tabacalera. Vaig haver de deixar-la perquè em vaig jubilar abans d'hora. Perquè vaig tenir problemes amb ma germana i amb la mama també i em vaig tenir que jubilar però sempre quan anava cap a casa li deia (a la Maria Teresa Graupere) quina sort que tens, eh que jo no puc anar a la Tabacalera perquè ho vaig passar molt mal.. Sempre li deia quina sort que tens perquè jo no puc vindre."

Ella va festejar, però finalment és soltera. Dona moderna per a la seva època, pensa que el fet de tenir un salari com el de Tabacalera permetia poder triar si es casava, ja que tenia independència econòmica per viure.