Inici Tabacalera
Imprimeix Correu electrònic

Maria Pilar Gras Martínez

 

Petita biografía

PILAR_GRAS

(Video amb extractes de l'entrevista)

Va néixer a Tarragona el 4 de juny del 1940. Va anar a col·legi fins els 12 anys, i després es posa a treballar al sastre Grau, de la plaça de la Font on feia d'aprenenta. Entre els 14 i els 16 va estar a la cotilleria Castellnou que era al carrer de la Unió, on treballava amb la seva germana gran que encara no era casada. També plegava molts punts de mitja, es va comprar una màquina a casa per plegar punts de mitja que la mare anava a buscar, tenien cartells aquí i allà. Va conèixer el seu home, quan tenia ella té 14 anys, i ell 16. Van estar 8 anys i mig festejant i en fa 44 que estan casats.

Quan té 16 anys, la seva germana Ramona ja treballava a la Tabacalera i li va servir a la Pilar per poder entrar a la fàbrica ja que en aquell temps "tenies que tindre molta mà per entrar". És l'any 1956. No recorda quan cobrava, ho donava a la mare, però "llavors entrar a la Tabacalera... era com un somni aquí a Tarragona".

Primer va al "desvenat" i de seguida a fer "Farias" que llavors encara es feien manuals. Quan fa tres anys que hi treballa entra molta gent a la fàbrica, la majoria de Tarragona o dels voltants. Tenen primer 20 minuts i després 30 minuts per esmorzar, però encara no hi ha menjadors i no poden sortir al pati. Es queden a uns bancs que hi ha als passadissos. Per anar a la fàbrica sempre van tres noies juntes, perquè el camí era molt fosc i tenien por. A més a primera hora del matí no passaven els autobusos.

Van trigar bastants anys en donat tabac a les dones, quan als homes si que els hi donaven. Ella sempre va fer torn de matí i tarda, canviant cada setmana. Continua plegant punts de mitja per les dones de Tabacalera "Totes les noies d'un taller, d'un altre taller...jo me'n portava unes bosses molt grans de mitges. Quan plegava a les 10 de la nit arribava a casa i au a plegar punts de mitja fins a quarts de 3 de la nit. Quan anava de matí tota la tarda. A les 2 ja estava sentada a casa. Allí a la galeria amb la maquineta, perquè la mama, la tenda de baix les mitges, la tenda de dalt les mitges...em vaig fer un fart de plegar punt de mitges a 50 cèntims el pam. No vulguis saber les mitges que he fet".

Es casa l'any 1962, i era de les primeres que es podia quedar, però plega de la fàbrica. Li donen una dot, no recorda si de 20.000 pessetes. Llavors va ser degut a què la societat no veia bé les dones treballessin un cop casades i que els homes tenien l'orgull de poder dir que la dona "no treballa".

Van a viure amb la seva mare, va tenir-hi el fill. El nen tenia 6 o 7 anys quan vam anar a viure al pis que s'havien comprat. De casada encara plegava punts de mitja al començament i després amb una amiga posen una botiga de roba a Torreforta durant uns anys.

En total va treballar 6 anys a la Tabacalera "Per mi aquella època va ser molt bonica. Perquè era amiga de tothom vaig estar molt bé, fèiem les 8 hores, treballàvem allà, sortíem, entràvem i ja estàvem". Encara conserva relacions de dones que va conèixer llavors.