Inici Tabacalera
Imprimeix Correu electrònic

Ana María Hidalgo

 

Petita biografía

ANA_MARIA_HIDALGO

(Video amb extractes de l'entrevista)

Viu a Tarragona, però és nascuda a Navalmoral de la Mata, Cáceres, on hi ha un Centre de fermentació de tabac, i recorda que quan era una nena hi treballaven moltes dones, les veia sempre quan anaven a treballar. Va arribar a Tarragona amb els seus pares quan tenia 10 anys i va a escola fins als 13 anys.

Als 13 anys comença a treballar al "Bazar Alemán" a la Rambla (era una botiga de joguines) de dependenta durant quatre anys i a més cus i broda a casa. Entra de teixidora a la Navy.

El 1970 entra a la fàbrica de Tabacalera amb 18 anys. Estant a Tabacalera, quan té torn de matí va a treballar a Galetes Rifacli per les tardes. Primer va al "desvenat" com les altres noies que van entrar. I després d'un any, quan van entrar de noves, puja a tallers, a una màquina "liadora" que feien "Ducados". Participa en la tancada als menjadors contra la implantació de primes.

Plega l'any 1976 quan es casa. Té dues filles i es separa al cap d'un temps, ella es queda amb la custodia de les filles. Abans de complir-se l'any de la separació, a l'any 1980, què és quan havia de demanar el reingrés segons el Reglament de Tabacalera, ho fa i l'empresa li diu que ja la trucaran quan hagi una vacant. Des del primer moment es posa a treballar en neteja de cases particulars i a Comissaria de policia durant 13 anys. Va ser delegada sindical de la neteja per CCOO. Va poder donar estudis a les dues filles que sempre l'han donat suport.

Comença una lluita conjuntament amb altres dones per al reingrés, que aconsegueix l'any 1997. Quan entra la segona vegada treballa a gestió de estocs, a portar "toros" i "carretilles" mecàniques, llocs abans ocupats pels homes i s'hi troba bé amb la feina i amb els companys i companyes. Participa en les lluites contra la privatització i el tancament de l'empresa

Aquesta segona vegada, treballa 9 anys i el 15 de novembre del 2005 ha de plegar per l'ERE quan té 55 anys, passa a l'atur 2 anys i després resta com prejubilada. Serà àvia d'un nen aviat.