Inici Complementàries
Imprimeix Correu electrònic

Elena Virgili Bertrán

 

ELENA_VIRGILI

(Video amb extractes de l'entrevista)

Va nèixer a Tarragona el 1963, estudia a l'escola del Sagrat Cor, després fa el batxillerat a l'Institut Martí Franqués, i fa la licenciatura d'Història a la Universitat Rovira i Virgili.

Fa pràctiques al Museu d'Arqueologia, i després a la Biblioteca, Hemeroteca de Tarragona on actualment treballa.

Ha participat en l'elaboració de la compilació de llibres sobre diversos aspectes de la vida de Tarragona, en la contextualització i muntatge d'exposicions.

El motiu de l'entrevista és en relació al seu coneixement de la història de la ciutat i en concret per la seva coautoria en el llibre Tarragona 1950-2000. Itinerari visual (2003). Jordi Piqué, Maria Elena Virgili, Edita: Ajuntament de Tarragona, Cossetània Edicions.

Les imatges del llibre, acompanyades d'uns textos que emmarquen el context polític, econòmic i social, s'agrupen en quatre capítols referits als diferents apartats cronològics de la historia recent de la ciutat. El primer i el segon se centren en els dos últims períodes del franquisme: la consolidació del règim, entre el 1950 i el 1965, i de l'inici del procés d'industrialització de Tarragona a la fi de la dictadura, és a dir, del 1965 al 1975. El tercer bloc compren l'efervescència del canvi polític esdevingut a l'inici de la Transició, des de la mort del dictador, l'any 1975, fins a les primeres eleccions municipals democràtiques, l'any 1979. En darrer terme, el capítol que clou l'itinerari es refereix als últims vint-i-un anys de la ciutat.

Com diuen l'autora i l'autors a la introducció "Hom sol dir que l'existència és com un viatge en el qual la vida s'escola indefugiblement, però malgrat aquest sentiment de fugacitat, podem interpretar que les persones hem passat i passem com a hostes actius per aquesta ciutat més que bimil·lenària. Les imatges publicades són un reflex que mostra la petjada col·lectiva de diferents generacions a la Tarragona dels últims cinquanta anys. Una historia, com totes, amb encerts i errors. Un itinerari que s'inicia en la immobilitat dels anys cinquanta, continua amb les transformacions meteòriques esdevingudes a partir de la meitat de la dècada dels seixanta i acaba en els records més propers d'una ciutat emplaçada a les portes del segle XXI"