Inici Complementàries
Imprimeix Correu electrònic

María Jesús Muiños Villaverde

 

MARIA_JESUS_MUINOS

(Video amb extractes de l'entrevista)

És nascuda a Galícia i treballa a la facultat d'Econòmiques, fa de professora i recerca d'història econòmica.

És coautora del llibre La realidad de un Mito. La Fábrica de Tabacos de Tarragona (1932-2007). María Jesús Muiños Villaverde, Vicent Perol Grau. Ediciones: Los Libros de Altadis, núm 9 (2008).

Aquest llibre surt com encàrrec d'Altadis. El director de la fàbrica es posa en contacte amb la càtedra de l'economia aplicada, amb el doctor Agustí Segarra, qui pensa que és un treball d'història econòmica. Llavors els hi proposa a les dues persones  de l'àrea, al doctor Vicent Perol i a ella que accepten fer-ho. Es tracta de donar testimoniatge de l'existència d'aquesta fàbrica.

Treballen amb fonts primàries, però en el moment en què la fàbrica ja s'està desmantellant. La fàbrica té uns arxius ordenats cronològicament, encarregats feia un temps per un cap d'oficines l'Antonio Urpiañez, que no volia que els documents de la fàbrica es perdessin. Malgrat això, molt material ja s'havia perdut en diferents etapes de l'empresa, per tant no són fonts complertes. Però, continuen sent molts metres lineals de documentació arxivats d'aquesta manera i cal fer la feina ràpida pel moment en que fan el treball.

Van optar per fer talls temporals, que els han semblat significatius i temes que també els semblaven significatius, ja què l'enfocament ja és bàsicament història econòmica.

El segon problema que tenen, és que la documentació centralitzada de la Tabacalera, de l'empresa i per tant, de la fàbrica de Tarragona, acabava de passar a l'arxiu de l'administració de l'Estat a Alcalà i aquest arxiu, com que l'estaven catalogant, era un fons que no estava disponible al públic. La fàbrica estava dins d'un organigrama general, es feien les labors que convenia a l'organigrama general.

Com es diu a la Introducció del llibre "esta fábrica que cerró sus puertas al inicio del verano del 2007 no pasó desapercibida para la ciudad, ya que durante sus cuatro décadas de funcionamiento representó, con mucho, la instalación fabril más grande de la ciudad"