Inici Inici
donestabacalera.com
Imprimeix Correu electrònic

 

 

Directora del projecte:

Maria Jesús Pinto Iglesias

 

El projecte

 

Donem nom a les dones

A través de les entrevistes hem pogut conèixer algunes de les dones que surten a la fotografia, però encara n'hi ha alguna de la que no sabem el nom.

Si en reconeixes cap, ajuda'ns a identificar-la

 

Volem recuperar la memòria històrica d'unes dones de Tarragona que simbolitzen l'ocupació femenina, l'emancipació i la lluita: Les dones de la Tabacalera.

Volem recordar i fer visibles aquestes dones, que a través de les seves històries personals van ajudar a construir i transformar bona part de la societat, fruit del seu esforç, treballs i reivindicacions. Aquesta història vol estar atenta a les condicions materials de la vida diària: l'habitatge, el treball domèstic, el transport de masses, l'urbanisme, l'oci i els espais de sociabilitat obrera a la fàbrica, els canvis jurídics socials que s'han anat produint. 

Volem recuperar la història a partir de la documentació però sobretot en les fonts orals, en les veus de les dones, per reconstruir les diferents experiències vitals de les dones: per unes l'experiència de la fam, del dur treball; per d'altres la repressió després de la guerra civil i durant la dictadura franquista, un record que les acompanyarà per tota la vida; per moltes altres, l'obligada emigració i el descobriment de les llums de la ciutat i la fàbrica. Els records de les dones de les experiències quotidianes es tenyeix amb els colors de la doble presència, la desigualtat en el salari rebut, les dificultats en la participació política i les difícils condicions de vida durant el franquisme i en els darrers anys, la lluita contra la reestructuració i la tristor quan la fàbrica va tancar. però també al mig de tot això, són records de les alegries compartides, la solidaritat, la complicitat entre les dones, la il.lusió per viure i la utopia per canviar les coses.

Volem contribuir en fer-les justícia i fer visibles les dones de "La Tabacalera" i les seves aportacions. No podem deixar passar més temps per complir amb aquest deure. Per això en agradaría comptar amb tu, amb vosaltres, que teniu les històries al vostre cap i al cor, siguin records propis o de dones que vàreu estimar i que ja ens han deixat, per tal que al compartir-les, puguem fer de manera conjunta aquesta història col.lectiva. Amb les paraules i les fotografies i documents que ens vulgueu aportar, podrem contribuir aquest projecte que esperem us entusiasmi tant o més que a nosaltres.